Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Terveys ja hyvinvointi

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhoidosta vastaa YTHS, joka tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja. YTHS:n toimipisteet Tampereella sijaitsevat Kalevantie 3:ssa (kirjasto Linnan vieressä) ja Hervannassa Konetalossa (Korkeakoulunkatu 6)

Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuolto tarjoaa opiskeluterveydenhuollon palvelut toisen asteen opiskelijoille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Ajankohtaisia asioita voi seurata myös Instagramissa. Sairastuessaan opiskelija voi hakeutua opiskeluterveydenhuoltoon tai kotikuntansa terveyskeskukseen. Jos kotikuntasi on Tampere, voit hakeutua oman alueesi terveyskeskukseen.

  • Kiireellinen hoito: Ensiapu Acuta on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille tai loukkaantuneille potilaille, jotka vaativat välitöntä hoitoa ja joita ei virka-aikana voida hoitaa opiskeluterveydenhuollossa tai omalla terveysasemalla.
  • Mielenterveys: Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä, jotka eivät vaadi välitöntä arviota, opiskelija voi olla yhteydessä opiskeluterveydenhuoltoon tai terveyskeskukseen, ja kriisitilanteissa akuuttipsykiatrian poliklinikkaan tai ensiapu Acutaan.
  • Suun terveys: Opiskelijalla on oikeus yhteen maksuttomaan suun terveystarkastukseen opintojen aikana. Opiskelijan on varattava aika tarkastukseen itse.
  • Terveystarkastukset: Opiskeluterveydenhuollossa tehdään kaikille toisen asteen opiskelijoille terveydenhoitajan tarkastus ensimmäisenä opiskeluvuonna ja lääkärintarkastus tarpeen mukaan opintojen aikana. Korkeakouluopiskelijoille tehdään ensimmäisenä opiskeluvuonna terveyskysely ja sen perusteella tarvittaessa terveystarkastus.
  • Raskauden ehkäisy: Raskauden ehkäisyyn ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa opiskelija voi asioida opiskeluterveydenhuollossa tai YTHS:llä. Lisäksi lukiolaisia palvelee nuorisoneuvola. Tampereen kaupunki tarjoaa maksuttomia ehkäisyvälineitä.
  • Rokotukset: Opiskelija saa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotukset maksutta opiskeluterveydenhuollosta tai YTHS:ltä. Tamperelaisten opiskelijoiden erityisrokotukset, kuten matkailuun liittyvät rokotukset, toteutetaan tartuntatautien valvonnassa ja muiden opiskelijoiden erityisrokotukset opiskeluterveydenhuollossa. Terveydenhuoltoalan opiskelijoiden opiskelijavaihtoon liittyvät B-hepatiittirokotukset toteutetaan opiskeluterveydenhuollossa.