Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Teatterit

Elokuvateatterit

Arthouse Cinema Niagara on itsenäinen yhden salin elokuvateatteri Kehräsaaressa.

Finnkinolla on Tampereella kaksi elokuvasalia: Cine Atlas Koskikeskuksessa ja Plevna Finlaysonilla.

Ammattilaisteatterit

Tampereen teatteri Tampereen teatteri on keskustorilla sijaitseva suurteatteri.

Tampereen työväenteatteri TTT on Hämeenpuistossa sijaitseva suuri teatteri. Teatteriin kuuluu myös pienempiä näyttämöitä.

Teatteri Siperia on vuonna 1995 perustettu ammattiteatteriryhmä, jota johtaa taiteellinen kollektiivi. Teatteri Siperia tekee nykyteatteria, kehittää näyttelijäntaidetta ja ryhmälähtöisiä työtapoja, ja sitä kautta uudistaa suomalaista teatterin kenttää. Teatteri Siperian toiminnan kulmakivi on taiteellisesti korkeatasoisen ja puhuttelevan teatterin tekeminen.

Tampereen Komediateatteri hauskuuttaa teatterikansaa kauniissa Komediateatterin juhlatalossa, joka on suojelukohde ja kulttuurielämys sinänsä. Komediateatteri järjestää myös Stand up -iltoja ja kesäteatteria katetulla ulkoilmanäyttämöllä.

Teatteri Telakka  on pieni, mutta aktiivinen vaihtoehtoinen ammattiteatteri, joka profiloituu edukseen uusien suomalaistennäytelmien esiinmarssittajana. Teatteri Telakka tekee taiteellisia kokeiluja ja etsii uusia teatterin tekemisen muotoja.

Tanssiteatteri MD on tamperelainen ammattitanssiteatteri, jonka koti on Hämeenkadun varrella sijaitseva Hällä-näyttämö. Tanssiteatteri MD:n monipuolisessa ohjelmistossa on nykytanssia laidasta laitaan. Korkeatasoinen koreografia ja taitava tanssijantyö ovat MD:n ohjelmiston punaisena lankana häikäisevän visuaalisista liiketeoksista koskettavan hauskoihin tanssiteatteriesityksiin koko perheelle.

Pyynikin kesäteatteri Pyynikin kesäteatteri on toiminut Tampereella jo vuodesta 1955. Pyörivässä ja katetussa katsomossa katsojat nauttivat teatterista säällä kuin säällä läpi kesän.

Tampereen Ooppera Vuonna 1946 perustettu Tampereen ooppera esittää keväisin produktion, jossa Tampere Filharmonia ja kansainvälisesti tunnetut vierailevat solistit esiintyvät.

Ahaa Teatteri Lasten- ja nuorten näytelmiin erikoistunut ammattiteatteri aivan kaupungin keskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Teatteri Mukamas Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu tamperelainen ammattinukketeatteri, jonka esitykset saavat useimmiten innoituksensa saduista.

Harrastajateatterit

Haiharan nukketeatteri on Haiharan kartanossa Kaukajärvellä toimiva, vuonna 1969 perustettu nukketeatteri.

Legioonateatteri työttömyyttä, syrjäytymistä ja “kokopäiväpassiivisuutta” vastustava teatteri. Teatterin toiminta on avointa kaikille ja se pyrkii esityksissään ottamaan kantaa yhteiskunna vallitseviin epäkohtiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Teatteri toimii Nekalassa.

Lähiöteatteri Lysti toimii Hervannassa ja järjestää muun muassa kesäteatteriesityksiä.

Tampereen improvisaatioteatteri Snorkkeli järjestää improklubeja ravintoloissa, kokoillan improvisoituja näytelmiä eri näyttämöillä sekä tilausesityksiä ja koulutuksia.

Tampereen ylioppilasteatteri on vuonna 1960 perustettu harrastelijateatteri. Ohjelmiston ydintä ovat kotimaiset, nuoria puhuttavat kantaesitykset ja tuoreet tulkinnat klassikkonäytelmistä. Opiskelijahinnat esityksiin ovat aina edulliset. Ylioppilasteatteriin voit päästä näyttelemään myös itse näyttelemään kerran vuodessa järjestettävien pääsykokeiden kautta.

Teatteriyhdistys Eliisa ry tarkoituksena on tuottaa klassisia näytelmiä tai uusia, historiallisia näytelmiä mahdollisimman aidossa ympäristössä. Brändin ydin on ”Eliisa esittää muistoja menneestä”.

Teatteri Mooria tekee enimmäkseen koko perheen esityksiä ja ammentaa nukketeatterin rikkaasta ja monimuotoisesta maailmasta.

Tukkateatteri on vuonna 1999 perustettu teatteriryhmä. Pääpaino tuotannoissa on uusilla, itsekirjoitetuilla tai -dramatisoiduilla teksteillä, mutta myös kotimaisia ja kansainvälisiä klassikoita esitetään. Esitykset on suunnattu nuorille aikuisille, mutta ohjelmistossa nähdään myös lastenteatteria.