Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Muuttajan muistilista

Tämän muistilistan tarkoitus on auttaa opiskelijaa muuton suunnittelun helpottamisessa. Muutto ensiasuntoon tai asunnosta toiseen vaatii suunnittelua. Hoida asiat ajoissa kuntoon, niin itse muuttopäivä menee sujuvasti.

Muutto ensimmäistä kertaa omaan asuntoon

Muuttoilmoitus

Muuttaessasi uuteen asuntoon sinun tulee muistaa tehdä muuttoilmoitus. Muuttoilmoitus on lain mukaan tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Voit kuitenkin tehdä sen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Muuttoilmoituksen voit tehdä kätevästi verkkopalvelussa. Postista saatavia osoitteenmuutoskortteja voit lähettää kotimaassa maksutta.

Muuttoilmoituksen tehtyäsi väestötietojärjestelmä välittää osoitetietosi automaattisesti viranomaisille: mm. Kelaan, verohallintoon, ajoneuvohallintoon, seurakunnille sekä puolustusvoimille. Tämän lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, eläkelaitokset, järjestöt, yritykset ja lehtitalot saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä. Ilmoita muutosta myös mahdolliseen työpaikkaan, kirjastoon, puhelinoperaattorille ja muille yrityksille, joilta saat laskuja sekä tietysti ystäville ja sukulaisille.

Asumistuki

Opiskelijat ovat yleensä oikeutettuja opintotukeen ja yleiseen asumistukeen. Muuttaessasi ensiasuntoon, muista tehdä yleisen asumistuen hakemus. Opintotukea ja asumistukea kannattaa hakea ajoissa, sillä erityisesti syksyllä käsittelyajat voivat olla pitkiä. Voit lähettää hakemuksen Kelalle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Lue lisää tarvittavista liitteistä ja opiskelijan tuista Kelan sivuilta.

Sähkö

Useimmiten sähkö ei kuulu vuokrasopimukseen, poikkeuksena opiskelija-asunnot. Tee sähkösopimus ottamalla yhteyttä alueellasi toimivaan energialaitokseen. Sähkösopimus on hyvä tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa.

Internet

Asunto ilman nettiä on kuin järvi ilman vettä. Tarkista, sisältyykö asuntosi vuokraan nettiyhteys. Jos ei, tilaa yhteys operaattorilta. Tarjolla on liikkuvia ja kiinteitä laajakaistoja. Operaattorin sivuilta voi tarkistaa, millainen yhteys on saatavilla osoitteeseesi. Vertaile hintoja ja hanki nettiyhteys ajoissa.

Kotivakuutus

Useat vuokranantajat vaativat vuokralaiselta kotivakuutusta. Kotivakuutuksia tarjoavia yrityksiä on useita, ja niitä kannattaa verrata hinnan ja kattavuuden suhteen.

Muuttoapu

Olet sitten muuttamassa toiselta paikkakunnalta tai Tampereen sisäisesti, varaudu pyytämään muuttoapua tarpeeksi ajoissa. Omaa lähipiiriä ja uusia opiskelukavereita kannattaa hyödyntää. Jos sieltä ei löydy auttajia tai muuttoautoa/kärryä tavaroiden kuljetukseen, ota yhteyttä muuttofirmoihin. Muuttofirmoja kannattaa vertailla ennen palkkaamista.

Muuttotarkastus

Muista tarkistaa asunnon kunto muuttaessasi, jotta sinua ei aiheettomasti syytetä asunnossa jo olleista vioista. Muuttotarkastus kannattaa tehdä kirjallisena yhdessä vuokranantajan kanssa epäselvyyksien välttämiseksi. Ota myös kuvia suuremmista vioista. Tarkista asunnon lisäksi irtaimistovarasto. Jos asunnossa on korjausta tarvitsevia vikoja, huomauta niistä kirjallisesti vuokranantajalle mahdollisimman pian. Muuttotarkastuksen yhteydessä kannattaa myös tarkistaa, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

Isännöitsijälle ilmoitettavat asiat

Muuttaessasi uuteen asuntoon sinun kannattaa ilmoittaa tietosi isännöitsijälle viimeistään viikon kuluttua muutosta. Silloin hän tietää, kuka asunnossa asuu ja saat nimesi oman asuntosi oveen. Isännöitsijältä tai huoltoyhtiöltä voit kysyä myös autopaikkaa ja saunavuoroa.

Muutto asunnosta toiseen

Muuttoilmoitus

Muista ilmoittaa muutostasi postille ja maistraatille tekemällä muuttoilmoitus. Muista, että muuttoilmoitus on lain mukaan tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Ilmoita muutosta myös ystävillesi ja sukulaisillesi.

Kela

Jos saat yleistä asumistukea, se tarkistetaan muuton yhteydessä. Voit ilmoittaa muuttuneet tiedot netissä tai paperilomakkeella. Lue lisää asunnonvaihdon vaikutuksesta Kelan tukiin.

Sähkö ja internet

Ilmoita energialaitoksellesi osoitteenmuutoksesta tai sano sähkösopimuksesi irti ja solmi uusi sopimus uuteen asuntoosi. Jos sinulla on kiinteä laajakaista, irtisano sopimus ja tee uusi sopimus uuteen asuntoosi.

Muuttosiivous

Vuokrasopimukset velvoittavat vuokralaista tekemään muuttosiivouksen. Tutustu vuokranantajasi siivousohjeisiin. Muista myös tyhjentää omat tavarasi irtaimisto- ja pyörävarastosta.

Muuttoapu

Ole suunnitelmallinen, kysy apua lähipiiriltäsi tai hommaa ammattilaiset avuksi.

Avaimet

Muuttaessasi pois, luovuta entisen asuntosi avaimet takaisin omistajalle. Pidä huoli, että kaikki avaimet ovat tallessa, sillä lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla kalliiksi.

Vakuutus

Jos sinulla on kotivakuutus ja myös uudessa asunnossasi vaaditaan sellaista, kerro muutostasi vakuutusyhtiölle. Vakuutuksen hinta voi muuttua, jos uusi asunto on esimerkiksi erikokoinen.

Muuttotarkistus

Muista tarkistaa asunnon kunto muuttaessasi, jotta sinua ei aiheettomasti syytetä asunnossa jo olleista vioista. Tarkasta myös asuntoon kuuluvat tilat (kellari, varasto) ja varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin. Laadi vioista kirjallinen lista yhdessä vuokranantajan kanssa.

Isännöitsijä

Ilmoita isännöitsijälle muutostasi asuntoon. Muista varata mahdollinen autopaikka ja saunavuoro.

Omakotitalo

Jos muutat omakotitaloon muista tehdä kaikki tarvittavat sopimukset, kuten vesi, sähkö, internet ja jätehuolto. Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys. Jos asunto lämpenee sähköllä, kilpailuta uusi sähkösopimus.