Blogi

Vuokralle muuttajan muistilista

 

Opiskelupaikan varmistuttua monella uudella opiskelijalla on edessä asunnon etsintä. Tässä jutussa on vinkkejä vuokrasopimuksen solmimiseen, muuttoon ja moneen muuhun. Jos asunto on vielä etsinnässä, tutustu Opiskelijan Tampereen maksuttomaan ”Asunnot” -sivustoon. Kannattaa tutustua myös Pirkan Opiskelija-asunnot – POASSATOYH Kodit OyTOAS ja OVV Asuntopalvelut Tampere tarjontaan.

Vuokrasopimuksessa huomioon otettavaa:

 

  1. Onko sopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen?

Toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa noudatetaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta. Vuokralaisen irtisanomisaika on aina yksi kuukausi. Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa sopimuksen alkamis- ja päättymispäivä on määritelty sopimuksessa. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa muutoin kuin osapuolten yhteisellä sopimuksella.

 

  1. Vuokrasopimuksen irtisanominen

Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa sovitun määräajan ja sen päätyttyä vuokrasuhde päättyy tai tehdään uusi sopimus. Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vuokralaisen puolelta yksi kuukausi, vuokranantajan puolelta kolme kuukautta, kun sopimus on kestänyt maksimissaan vuoden, sen jälkeen kuusi kuukautta.

  1. Vuokrankorotus

Vuokrasopimuksessa on sovittava selkeästi vuokrankorotusehto ja milloin vuokrankorotus on mahdollista tehdä. Vuokrankorotusehtona voi olla esimerkiksi elinkustannusindeksi tai taloyhtiön hoitovastikkeen nousu.

 

  1. Mitä vuokra sisältää

Vuokrasopimusta solmittaessa on hyvä selvittää, kuuluuko sopimukseen vesi ja lämpö. Mikäli muusta ei ole sovittu sisältää vuokra lämmityksen.

 

  1. Vuokravakuus

Yleensä vuokralainen antaa vakuuden vuokranantajan haltuun vuokranmaksun ja huoneiston hyvän hoidon turvaamiseksi. Vakuus ei ole vuokralaisen asunnolle aiheuttamien vahinkojen korvausvastuiden yläraja, mutta normaali asumisesta johtuva kuluminen ei oikeuta vakuuden pidätykseen. Vakuus palautetaan vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralainen on täyttänyt kaikki velvoitteensa.

 

  1. Onko tupakointi tai lemmikkieläimet sallittuja

Vuokrasopimukseen on hyvä kirjata, jos tupakointi on kielletty ja sopia myös mahdollisista lemmikkieläimistä.

 

  1. Muuttopäivä ja avaimet

Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä, jolloin asunnosta tulee luovuttaa puolet ja loput seuraavana päivänä. Eli jos vuokrasopimuksen päättymispäivä on perjantai, on muuttopäivä maanantai. On myös mahdollista sopia muuttopäivästä siten, että muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä, jolloin asunto on luovutettava vuokranantajalle siivottuna jo samana päivänä.

 

  1. Miten asuntoa on hoidettava, velvollisuus ilmoittaa vahingoista

Vuokralaisen on hoidettava asuntoa ja siellä olevia laitteita ja kalusteita huolellisesti. Kaikista vahingoista ja ongelmista tulee ilmoittaa vuokranantajalle välittömästi. Ilmoita mm. vuotavista hanoista ja WC-istuimesta tai tukkoisista lattiakaivoista ja viemäristä heti. Asuntoa on hoidettava asiallisesti ja siivottava säännöllisesti. Selvitä vuokranantajalta, miten kodinkoneet toimivat. Muista esimerkiksi puhdistaa liesituulettimen rasvasuodatin, ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivot.

 

  1. Asunnon kunto vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä

Vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä on hyvin tärkeää tarkastaa asunnon kunto. Vuokralainen ei vastaa niistä asunnon virheistä, jotka olivat olemassa vuokrasuhteen alkaessa. Vuokra sisältää asunnon normaalin kulumisen vuokrasuhteen aikana. Mutta jos asunnossa on tapahtunut sellaista, mitä ei luokitella normaaliksi kulumiseksi, vuokralainen on korvausvelvollinen.

 

  1. Vakuutus

Yleensä vuokranantaja vaatii voimassa olevan kotivakuutuksen. Eri vakuutusyhtiöillä on nuorille vakuutuspaketteja. Kotivakuutuksen lisäksi niihin voi liittää esimerkiksi matka- ja tapaturmavakuutukset. Lisätietoja löytyy vakuutusyhtiöiden nettisivuilta.

 

 

Muuttopäivän lähestyessä

 

Muuttoilmoitus maistraattiin tulee tehdä, kun muuttaa pysyvästi tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli 3 kuukautta. Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoiten sähköisesti osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Sen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää, mutta viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Väestötietojärjestelmästä tiedot välittyvät automaattisesti viranomaisille mm. Kelaan ja verohallintoon.

 

Ilmoita isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle muutostasi. Kun ilmoitat muutostasi, sinut lisätään talonkirjoihin, saat nimesi rapputauluun ja oveen. Sinut on lupa päästää sisään, jos avain unohtuu. Huoltoyhtiön yhteystiedot ovat porraskäytävän ilmoitustaululla.

 

Tee sähkösopimus ottamalla yhteyttä sähköyhtiöön esimerkiksi Tampereen Sähkölaitos Voit myös kilpailuttaa sähkönmyyntisopimuksen esim. www.kilpailuttaja.fi

 

Toimita tarvittavat lomakkeet Kelaan, jos haet esimerkiksi asumistukea. 1.8. alkaen opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Lisätietoja Kelan nettisivuilta.

 

Hanki tarvittaessa Internet-yhteys.

 

Tarkista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

 

Muutto

 

Hanki ajoissa muuttoauto ja sovi muuttoavusta. Muuttoa varten hanki riittävästi muuttolaatikoita ja pakkausmateriaalia. Tarkista valaisimien sekä kodinkoneiden pistokkeiden ja liittimien sopivuus uuteen asuntoon. Pakkaa työkalupakkiisi muutossa tarvittavat työkalut ja välineet mm. vasara, ruuvimeisseli, veitsi, porakone, mutterit, liima, naulat ja sakset. Suojaa asunnon lattiat ja tärkeimmät ovenkarmit ja eniten kolhiutumisvaarassa olevat kulmat. Vie uuteen asuntoosi toiletti- ja siivoustarvikkeet. Tarkista, että muuttoautolle on riittävästi tilaa mahdollisimman lähellä ulko-ovea. Muuttopäivänä pidä mukana avaimet, matkapuhelin ja lompakko. Varaa kertakäyttöastiat, juotavaa ja syötävää, jotta talkoolaiset ja sinä jaksatte muuttopäivänä.

Viivi Vanamo