Blogi

Vinkit tilapäiseen muuttoon

Oletko löytänyt unelmiesi kodin, mutta joudut muuttamaan sieltä väliaikaisesti pois toisaalla olevan kesätyön tai vaihdon vuoksi?

Tilapäinen muutto tuo yllättävän paljon arjen järjestelemistä. Olisi helppoa, jos voisi vaan pakata matkalaukut ja lähteä. Kahden asunnon loukku voi kuitenkin käydä kalliiksi, jolloin on edullisempaa joko luopua toisesta asunnosta kokonaan tai alivuokrata se. Tällöin on hyvä tietää ja muistaa seuraavat asiat:

  • Asunnon alivuokraaminen
  • Tavaroiden väliaikainen varastoiminen
  • Pakkaaminen useammaksi kuukaudeksi
  • Muuta muistettavaa

Asunnon alivuokraaminen

Kämpästä ei tarvitse luopua kokonaan muutaman kuukauden vuoksi. Sen sijaan voit alivuokrata asuntosi siksi aikaa, kun olet muualla. Joku toinen voi kaivata Tampere-asuntoa kesäksi tai syksyn opintojen alkuun, joten miksipä et alivuokraisi asuntoa hänelle. Tämä ratkaisu olisi win-win molemmille.

Asut sitten TOASilla, POASilla, OVV:llä tai yksityisellä, voit laittaa kotisi alivuokralle. Tällöin vuokrasopimuksesi ja vastuusi kyseistä asuntoa kohtaan pysyvät ennallaan, mutta joku toinen voi maksaa vuokran ja olla vastuussa sinulle. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että alivuokralainen tuntee oman vastuunsa. Tämän vuoksi kannattaa kirjoittaa väliaikainen vuokrasopimus, joka määrittelee molempien vastuutHuomioithan, että sinun tulee ilmoittaa alkuperäiselle vuokranantajalle, mikäli otat itsellesi alivuokralaisen? Esimerkiksi TOASin sivuilla sanotaan, että tämä sopimus tulee toimittaa myös TOASille kuukautta ennen väliaikaisen luovutuksen alkamista.

Mistä löytää alivuokralainen? Oletko kysellyt lähipiiristäsi? Joskus viesti Facebookiin tai kasvotusten käyty keskustelu voi olla riittävä keino löytää ystävä tai tutun tuttu, joka on kämppää vailla. Kun alivuokralainen on joku tuttu, se voi vähentää stressiä siitä, minkälainen asukas neliöihisi tulee. Ainakin tiedät, kuinka siisti ja säntillinen hän on.

Monet löytävät alivuokralaisen ilmoituksella. Yksi vaihtoehto on käyttää Opiskelijan Tampereen ilmaista asumisenfoorumia. Voit jättää ilmoituksen maksutta Opiskelijan Tampereen verkkosivuille asunnot kohtaan (kts. alta).

Tavaroiden väliaikainen varastoiminen

Voit joko jättää kaikki tavarat paikoilleen, laittaa osan esimerkiksi irtotavaroista varastoon tai siirtää kaikki tavarat toisen asukkaan tieltä. Joillekin varastona saattaa toimia vanhempien tai ystävien nurkat, toinen haluaa viedä tavarat varastoon tilapäisen muuton ajaksi.

Jotkut jättävät kaikki kiinteät ja miksei jopa irtotavarat asuntoon. Tällöin alivuokralainen on usein joku tuttu henkilö kuten poika- tai tyttöystävä tai läheinen kaveri, joka tarvitsee lähinnä yöpaikan itselleen kodin sijasta. Harvempi uskaltaa jättää kaikkia irtotavaroita esille, jos asukas on joku tuntematon.

Tietyt tavarat, jotka eivät ehkä ole niin tärkeitä tai arvokkaita voi jäädä asuntoon, mutta mummon perintökoru ja muut korvaamattomat tavarat on hyvä laittaa väliaikaiseen varastoon. Se ei tarkoita epäluottamuslausetta, vaan tervettä järkeä, sillä aina voi jotain tapahtua. Imuri imaisee vahingossa tavaran sisuksiinsa tai esine voi mennä rikki normaalissa elämänpyörteessä.

Toisaalta kenties alivuokralaisesi haluaa tuntea asunnon kodiksi edes lyhyen ajan. Kannattaa tehdä hänelle tilaa ja siirtää ainakin osa omista tavoista muualle, jotta toinen saa levittää vaatteet kaappiin ja kenties istua illalla omasssa löhöilytuolisssaan.

Miten varastoin tavarani? Vanhemmille, ystävien nurkkiin vai varastopalveluun? Voit käyttää mitä vain edellä mainituista vaihtoehdoista tai vaikka myydä tavarat netissä. Kaikilla ei kuitenkaan ole läheisiä, joiden nurkkiin mahtuu ylimääräisiä tavaroita, jolloin ulkopuolinen varasto voi olla ainoa vaihtoehto.

Kannattaa kuitenkin vertailla eri varastojen kustannuksia ja valita niistä itsellesi paras vaihtoehto. Aina ei kannata viedä tavaroita kaikkein lähimpänä olevaan varastoon. Ensinnäkin keskustassa hinnat ovat korkeammat ja toisaalta saatat kuitenkin joutua vuokraamaan pakettiauton siirtoa varten, jolloin edes lyhyt välimatka ei vie kuljetuskuluja pois. Selvitä myös löytyykö varastoon opiskelija-alennusta? Opiskelijan Tampereen yhteistyökumppani Tavaratila tarjoaa opiskelija-alennuksen sekä varastoinnista että noutokuljetuksista. Voit tutustua Tavaratilan opiskelija-alennuksiin tästä linkistä.

 

Pakkaaminen useammaksi kuukaudeksi

Mitä jättää varastoon ja mitä ottaa mukaan? Siinäpä vasta pulma. Tässä on kuitenkin vinkki, jolla kirjoittaja on onnistunut ottamaan kolmelle eri reissulle (3 – 11 kk reissuja) ja kolmeen eri maahan oikeat tavarat mukaan.

Piirrä muistivihkoon kuva ihmisestä, jaa se neljään osioon (pää, keskivartalo, jalat ja jalkapöytä) ja numeroi osiot 1-4. Piirrä vielä viereen matkalaukku ja numeroi se 5:ksi (kts. alta). Tämän jälkeen käy yksi kohta kerrallaan läpi, mikä kaikkia tavaroita tarvitset esim. pään alueelle niille kuukausille, kun olet poissa ja kirjoita ne ylös. Esimerkiksi pään kohdalla: käytätkö silmälaseja tai vastaavia, mitä muita tarvikkeita saatat tarvita silmälasien lisäksi (esim. silmälasikotelo, aurinkolasit, piilolinssit, piilolinssineste yms.)? Minkälainen sää kohteessa on? Tarvitsetko kenties hattua kuumalle tai pipoa kylmälle? Käytkö lenkillä ja kuuntelet musiikkia kuulokkeilla? Meikkaatko? Tarvitsetko muita tuotteita naamalle esim. hammasharja, pesuneste, rasva yms. Viimeinen kohta 5. eli matkalaukku viittaa kaikkeen, mitä et laita päällesi, mutta tarvitset matkaan. Näitä asioita voi olla esim. passi ja lentoliput, tuliaiset, työnäytteet, läppäri, puhelin, laturi.

Pakattavien asioiden jakaminen pienempiin osioihin ja niiden järjestelmällinen läpikäynti auttaa muistamaan, mikä kaikkea käytät normaalissa arjessa. Samalla kirjoitat listaa, joka näyttää, kuinka paljon olet ottamassa tavaraa mukaan. Jos lista käy liian pitkäksi, karsiminen on helpompaa, kun näet kokonaisuuden ja voit jaotella, mitkä ovat pakollisia tai ylimääräisiä tavaroita. Pakkaaminen on helppoa, kun tiedät laatineesi kattavan listan tarvituista asioista ja voit samalla yliviivata ne tavarat, jotka on jo heitetty laukkuun.

Matkalaukut löydät opiskelija-alennuksella esimerkiksi Matka- ja nahkatavara -liikkeestä Tuomiokirkonkatu 32.

Pakkauslista

Muuta muistettavaa

Muistathan myös tehdä seuraavat asiat tilapäisen asumisen ajaksi:

  • Tilapäinen muuttoilmoitus postin sivuilla
  • Lehtien kääntäminen tai tilauksen lopettaminen
  • Puhelinliittymän vaihtaminen vastaamaan uutta tarvetta (vaihto)
  • Ilmoitus korkeakoululle lukukauden läsnä- tai poissaolosta (vaihto)