Blogi

Tampere on virallisesti Suomen suosituin opiskelijakaupunki!

 

”Tampere on Suomen halutuin opiskelukaupunki nuorten keskuudessa”, kirjoitti Anu Ala-Korpela Aamulehdessä (3.5.2017). Tulos perustuu Taloustutkimuksen Korkeakoulujen imago 2017 -tutkimukseen, jossa 17-29-vuotiaat nuoret kertovat mielipiteensä korkeakouluista ja korkeakoulukaupungeista. Kyllähän me tamperelaiset opiskelijat tiedetään, kuinka huikeat meidän korkeakoulumme ja koko kaupunki on. Entäs kuinka tuttua on se järjestelmällinen työ, jota Tampereen kaupunki, korkeakoulut sekä opiskelija- ja ylioppilaskunnat tekevät varmistaakseen, että Tampere on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki? Miten varmistetaan, että Tampere on jatkossakin Suomen halutuin opiskelijakaupunki?

Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Aamulehden haastatteleman Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Timo Myllymäen mukaan Tampereen maine hyvänä opiskelukaupunkina, kaupungin koko ja kulkuyhteydet vaikuttavat tuloksiin. Opiskelijat ovat siis valmiita suosittelemaan Tamperetta opiskelukaupungiksi.

Tampereen kaupungin pormestariohjelmassa 2013-2016 huomioitiin, että Tampereen keskeisiä vetovoimatekijöitä ovat laajat, monipuoliset ja korkeatasoiset koulutuspalvelut. Tästä johtuen samaiseen pormestarinohjelmaan kirjoitettiin, että laaditaan Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki -tavoiteohjelma (SOK). Tamy, TTYY, Tamko, Tampereen kaupunki, Opiskelijan Tampere ry (OT), opiskelija-asuntoyhteisöt ja korkeakoulut laativat yhdessä tämän tavoiteohjelman keväällä 2014. Ohjelman pohjaksi järjestettiin viisi teematyöpajaa, joissa selvitettiin opiskelijoiden näkökulmasta elämään liittyviä haasteita Tampereella (asuminen, palvelut, kaupunkikuva, ympäristö ja liikenne) ja haettiin ratkaisuja, joiden perusteella Tampereesta saadaan Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki vuonna 2017.

Mitä on tehty? Kaupunkiin on rakennettu uusia opiskelija-asuntoja ympäri Tamperetta. Hyvänä esimerkkinä on TOAS:in 2015 rakennuttama Espantornin Tampellassa ja nyt suunnitteilla oleva Hippostalo lähellä kolmen korkeakoulun risteyskohtaa. Opiskelijan Tampere puolestaan auttaa maksutta opiskelijoita löytämään yksityisten markkinoiden asuntoja, joissa noin 34 % opiskelijoista asuu, sekä järjestää kansainvälisille opiskelijoille asumisenratkaisuja. Unipolisport ja korkeakoulujen kirjastot ovat mahdollistaneet palveluiden yhteiskäytön kaikille korkeakouluopiskelijoille.  Opiskelijoille järjestetään yhteisiä tapahtumia ja OT:n kautta viestitään yhteisistä eduista. Lisäksi Tampereella päätettiin kehittää joukkoliikenne kerralla kuntoon. Konkretiaa löytyy monelta saralta. Tulokset näkyvät Taloustutkimuksen tuloksissa.

Korkeakoulukentän yhteistyö

Korkeakoulujen roolia Tampereen hehkutuksessa ei tarvinne arvuutella, kun media on ollut viimeisen vuoden täynnä Tampere3 -uutisointia. Vaikka projekti on nähnyt ylämäkien lisäksi myös paljon alamäkiä ja jossain vaiheessa yleisö on varmasti miettinyt noinkohan Tampere3 toteutuu ollenkaan. Eteenpäin kuitenkin mennään ja yhdessä. Tärkein sanoma koko projektin suhteen on yhteistyö. Kolme korkeakoulua yhdistävät voimansa, jotta opiskelijoille voidaan tarjota ainutlaatuista korkeakoulurajat ylittävää opetusta. Yhteistyöllä mahdollistetaan teknisen, yhteiskunnallisen, taloudellisen ja terveyden osaamisen yhdistelmiä, joilla voidaan luoda uutta ja ainutlaatuista osaamista. Yhteistyöllä korkeakoulut olivat mukana jo SOK -tavoiteohjelmassa muiden toimijoiden kanssa.

Opiskelija- ja ylioppilaskuntien merkitystä kaikessa tässä työssä ei parane unohtaa! Tamy, TTYY ja Tamko ovat tehneet vuosikymmeniä töitä sen eteen, että tamperelaisilla korkeakouluopiskelijoiden on hyvä opiskella ja asua Tampereella. Opiskelijajärjestöjen tärkein tehtävä on opiskelijoiden edunvalvonta, joka kattaa koulutus- ja sosiaalipolitiikan, kansainvälisyyden, tutoroinnin, opiskelijatapahtumia ja muita opiskelijapalveluita kuten pakettiautoja muuttoon, työkaluja, saunanvuokrausta, tiloja, pelejä ja paljon muuta.

Kaiken tämän lisäksi Tamy, TTYY ja Tamko päättivät kymmenen vuotta sitten perustaa Opiskelijan Tampere ry:n toteuttamaan heidän jäsenilleen eli tamperelaisille opiskelijoille lisää palveluita, jotka eivät kuulu suoraan edunvalvontaan, mutta edesauttavat opiskelijoiden arkea. Tällaisia asioita on opiskelija-alennusten neuvottelu ympäri Tamperetta, täydentävät asumisen palvelut ja viimeisimpänä mobiiliopiskelijakortti. Jälleen kerran kolme toimijaa totesivat, että nämä asiat kannattaa ennemmin tehdä yhdessä kaikille opiskelijoille sen sijaan, että jokainen tekisi ne erikseen ja kenties jopa kilpailisi keskenään. Nyt myös Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijakunta on liittynyt yhteistyöhön, jolloin yhdessä tekemisen meininki on entistä tiiviimpää.

Opit tulevaan

Mitä tästä kaikesta voidaan oppia? Tampere on noussut Suomen suosituimmaksi opiskelijakaupungiksi järjestelmällisellä ja tavoitteellisella yhteistyöllä, joka ulottuu kaikkiin keskeisiin toimijoihin: kaupunki, korkeakoulut, opiskelija- ja ylioppilaskunnat, Opiskelijan Tampere ja opiskelija-asuntoyhteisöt. Vuonna 2014 laadittu Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki (SOK) -tavoiteohjelma saavutettiin, mutta tämä ei tarkoita sitä, että työ on valmista ja nyt voidaan vaan kerätä yhteistyön satoa.

Haluaisimmekin lähettää pormestariohjelman laatijoille terveiset, että muistakaa, miten tärkeä osa Tampereen vetovoimaisuutta on meidän nuoriin vetoavat korkeakoulut ja opiskelijoiden eteen tehty työ. Uuden pormestariohjelman alustavista linjauksista (2.5.2017 julkaistu yhteenveto) on tiputettu lähes kokonaan pois korkeakoulut ja SOK. Ainoa maininta liittyy Tampereen uuteen yliopistoon. Jos haluamme säilyttää Tampereen jatkossakin Suomen halutuimpana opiskelukaupunkina, meidän on jatkettava järjestelmällistä ja tavoitteellista työtä – yhdessä!

 

Kirjoittanut: Anni Ojanperä – Opiskelijan Tampere ry:n toiminnanjohtaja