Blogi

Tampere kesällä

Tampere on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki. Se on myös erinomainen kesäkaupunki. Listasimme 10 asiaa joita tehdä Tampereella kesällä.

Nauti torikulttuurista

Tampereella riittää toreja: on Tammelantori, Laukontori ja Keskustori. Aamuisin etenkin Tammelantori täyttyy ihmisistä. Torilla tavataan tuttuja, nautitaan kahvia ja ostetaan tuoreita mansikoita. Torilla voi nauttia myös lounasta tai vaikka aamupalaa. Valikoimaa löytyy perinteisestä mustamakkarasta kalaruokiin. Toreilla voi kuulla myös paikallisten muusikoiden taidonnäytteitä säestettynä lokkien huudoilla.

Tammelantori

Liiku luonnossa

Kesä on parasta aikaa nauttia Suomen kauniista luonnosta. Tampereelta löytyy useita vaihtoehtoja yhdistää ulkoilma ja liikunta. Perinteinen kävelyretki Pyynikin tai Kaupin maisemissa on varma valinta, mutta kokemuksen janoinen voi kokeilla uutta ulkoilmalajia. Hiukan kauempana keskustasta sijaitsevalla Kaukajärvellä voi aloittaa olympiasoudun. Hurjapäisimmät voivat kokeilla laskeutumista Pyynikin näkötornista köyden avulla.

Monet puistot tarjoavat erilaisia ryhmäliikuntamahdollisuuksia. Joogata voit monessa Tampereen puistosta esimerkiksi Hatanpään arboretumilla joka torstai klo 18-19. Joogakerran hinta on 5€ käteismaksulla.

Jos jotain kesällä kannattaa kokeilla on se SUP-lautailu. Stand Up Paddling eli tuttavallisemmin suppailu on melontalaji, jossa liikutaan vedessä laudan päällä seisten. Laji on nostanut suosiotaan Suomessa viimeisten vuosien aikana, mutta laji juontaa juurensa jo 1940-luvun Hawajille. SUP-lautailua voi kokeilla vuokraamalla laudan. Tyypillinen vuokra on n. 15€ tunnilta. SUP-laudan voit vuokrata edullisesti opiskelijahintaan Vuokraamo 24:sta koodilla STUDENT2017.

 

Vietä sadepäivä museossa

Sadepäivän yllättäessä ei kannata jäädä kotisohvalle, sillä Tampereelta löytyy useita vierailemisen arvoisia museoita.

Tunnetuin Tampereen museoista on museokeskus Vapriikki, jonka vaihtuvat näyttelyt ovat varma vetonaula Tampereen museoita ennenkin kiertäneelle. Hiljattain auennut Birckala 1017 vie kävijän tuhannen vuoden taakse Tursiannotkon viikinkiaikaiseen hämäläiskylään. Toinen mielenkiintoinen vaihtuva näyttely käsittelee Kiinan Kiellettyä kaupunkia ja sen elämää.

Lauantaina 17.6. avautunut maailman ainoa Muumimuseo on myös vierailun arvoinen näyttely. Tampereen taidemuseon Muumilaakso sulkeutui syksyllä 2016 ja uusiin tiloihin Tampere-taloon se muutti Muumimuseo nimellä. Muumimuseo esittelee Tove Janssonin teoksia.

Muumipeikko tervehtii museovieraita

Museo Milavidassa voi muodista kiinnostunut ihastella Valentinon haute couture-pukuja. Näyttelyyn voi tutustua myös yleisöopastuksen johdolla. Näyttely on esillä Museo Milavidassa 15.6.–15.10.2017.

 

Tutustu Tampereeseen kuin turisti

Oma kotikaupunki saattaa olla usean vuoden jälkeenkin monilta osin tuntematon. Lähinaapurusto ja keskustan kohteet saattavat olla tuttuja, mutta entäpä muu Tampere? Tampere tarjoaa seikkailunhaluiselle paljon kätkettyjä aarteita ja sen värikäs historia kiehtoo. Yksi hyvä keino tutustua Tampereeseen on opastettu kävelykierros. Erilaisia kävelykierroksia löytyy laidasta laitaan. Voit tutustua Tampereen tehdaskukoistukseen, Nottbeckien tarinaan tai Pispalan alueeseen. Myös englanninkielisiä opastukierroksia on tarjolla. Lisää infoa kierroksista Visit Tampereen sivuilla

 

Puistopiknik

Tampereelta löytyy lukuisia kauniita puistoja, jotka näyttäytyvät täydessä loistossaan kesällä. Aivan keskustasta löytyvä Koskipuisto on oiva paikka lyhyelle hengähdystauolle. Hieman keskustan ulkopuolelta löytyy etenkin lapsiperheiden suosiossa oleva Sorsapuisto. Hatanpäällä puolestaan sijaitsee Hatanpään arboretum, Tampereen puistojen helmi. Nimensä mukaisesti arboretum on puulajipuisto, ja alueelta löytyy kymmeniä eri havu- ja lehtipuulajeja. Heinäkuussa kukkiva ruusutarha on must-see, ja puistossa otetaankin paljon niin hää- kuin rippikuvia. Kokoa kaveriporukka ja lähde johonkin näistä puistoista piknikille.

Arboretum aamulla

Puistoissa voi lisäksi kokeilla erilaisia aktiviteetteja. Koulukadun minigolf Pyynikillä tarjoaa oivaa tekemistä kespäiväksi. Skeittaamisesta ja BMX-pyöräilystä kiinnostuneen kannattaa suunnata Viialaan, jossa sijaitsee Tampereen suurin skeittipuisto, Iso-Vilusen skeittipuisto. Skeittialue on noin 1300 neliömetrin laajuinen, ja toimintoja on kaiken tasoisille ja ikäisille skeittaajille. Myöskään perinteisiä mökkipelejä petankkia ja mölkkyä ei kannata unohtaa.

 

Tapahtumien Tampere

Tampereella sattuu ja tapahtuu läpi kesän. Erilaisia tapahtumia löytyy laidasta laitaan: Useista urheilufestivaaleista Suomen suurimpaan goottitapahtumaan Lumous Gothic Festivaliin. Erilaiset tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden tutustua itselle uuteen tai nauttia jo tutusta. Urheilun juhlaa tarjoaa Tampereen SM-Viikko, joka kokoaa yhteen noin 3000 urheilijaa kilpailemaan 30 lajin SM-mitaleista.

Tunnetuimpien tapahtumien kuten Tammerfestin lisäksi monet pienemmät festarit ovat kokemisen arvoisia.  Visit Tampereen sivuilta löydät listan kaikista kesän tapahtumista. https://visittampere.fi/article/kesan-tapahtumat

 

Finlayson Art Area

Finlayson Art Area -taidetapahtuma avautuu jo kolmatta kesää. Kyseessä on nykytaidetta esittelevä taidetapahtuma, jonka teokset ovat levittäytyneet ympäri Finlaysonin aluetta, sisä- ja ulkotiloihin. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Esillä on tänä vuonna monipuolinen kattaus  maalauksia, videota, valokuvaa, veistoksia, lasitaidetta, grafiikkaa ja katutaidetta.

Miina Äkkijyrkän teos Holy Calf

Rannat

Pyhäjärven ja Näsijärven välissä sijaitsevalta Tampereelta löytyy takuuvarmasti hienoja rantoja jokaiseen lähtöön. Etelän kirkasvetisillä koralliriutoilla voi kuvitella uiskentelevansa Kaukajärvellä, jos unohtaa kylmän järviveden. Kaukajärven kolme uimarantaa, sauna ja hyppytorni tarjoavat mahdollisuuksia moneen lähtöön. Yksi Tampereen suosituimmista uimarannoista on Rauhaniemen uimaranta. Uimarannalta löytyy hyppytorni, WC- ja pukeutumistilat, kioski kuin saunakin. Rauhaniemi on suosittu uimapaikka myös talvella.

 

Kesäteatteri

Kulttuurin janoisen valinta on kesäteatteri. Pirkanmaan kesäteatterit tarjoavat Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi laajan kattauksen kotimaista teatteria. Pyynikin kesäteatterin ohjelmistossa on Niskavuoren nuori emäntä -klasikkoteos, joka nähdään nyt ensimmäisen kerran musikaalina. Musikaali on täynnä vahvoja naisrooleja ja kiitosta saavat myös komeat koreografiat sekä kekseliäs puvustus.

Erikoisempaa teatterikokemusta on tarjolla Pispalassa, jossa ensi-iltansa saa Täsmäteatterin Uittovoima-näytelmä. Esityksen näyttämönä toimii 300 metriä pitkä maan alla sijaitseva uittotunneli.

Kesäteatteria voi lähteä katsomaan myös Tampereen ulkopuolelle ja tutustua samalla lähikuntiin.

Särkänniemi

Mitä olisikaan Tampere ilman Särkänniemeä? Särkänniemi on Suomen toiseksi suurin huvipuisto ja merkittävin turistikohde Tampereella. Huvipuiston lisäksi Särkänniemestä löytyy paljon muutakin. Tsekkaamisen arvoisia ovat ulkoilmakonsertit, joihin on ilmainen sisäänpääsy.

 

Kesätyöntekijä Viivi Vanamo