Blogi

Nykyaikaiset juhannustaiat

 

Juhannus, tuo keskikesän juhla josta ei mystiikkaa puutu. Juhannusta on juhlittu Suomessa satojen vuosien ajan ja juhlintaan ovat aina vahvasti liittyneet erilaiset juhannustaiat, joilla on pyritty varmistamaan niin hyvää satoa kuin naimaonneakin.

Juhannustaiat ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina, liiankin pitkään. Nyt on tullut aika uudistaa juhannustaiat nykypäivään sopiviksi, sillä kaikkialta ei enää löydy ruispeltoja tai kaivoja.

 

Seitsemän kukkaa tyynyn alla

Yksi tunnetuimmista juhannustaioista on kerätä seitsemän eri kukkaa tyynyn alle juhannusyöksi. Jotkut uskovat, että on erityisen tärkeää kerätä kukat seitsemältä eri niityltä. Näin kun toimii, näkee tulevan puolisonsa unessa varmasti.

Nykyään niityt ovat harvemmassa etenkin kaupungissa eikä sitä naapurin istutuksia viitsi lähteä repimään. Näin ollen nykyinen teknologian voittokulku tulee hyödyksi. Nykyaikaisessa versiossa seitsemästä eri kukkakuvasta tykkääminen, vaikka Instagramissa riittää, kunhan puhelimen laittaa tyynyn alle yöksi. Tämän tehköön jokainen omalla vastuullaan, etenkin jos epäilee puhelimen säteilyn olevan haitallista.

 

Kukkaseppele tyynyn alla

Samoin kuin edellisessä taiassa tässäkin on kyseessä unien voimasta. Yhdeksällä heinällä sidottu kukkaseppele ääneti asetettuna tyynyn alle takaa, että nukkuja näkee varmasti unta tulevasta puolisostaan.

Nykyään helpommalla pääsee kipaisemalla kauppaan, ja ostamalla muovisen tekokukkaseppeleen. Samaa seppelettä voi käyttää vuodesta toiseen!

Ruispellolla kierittely

Erityisen erikoinen juhannusperinne on ollut nuorien naimaikäisten neitojen alastomana ruispelloissa kieriskely. Uskomuksen mukaan ruispellon omistaja rakastuu neitoon, mikäli tämä juhannusyönä ruispellossa pyörii.

Nykyaikana tämmöinen taika on vähintäänkin hankala toteutettava. Ruispellon omistajalta on kysyttävä lupa, jos mielii taian toteuttaa. Lisäksi ruispellot ovat melko harvinaisia. Näistä syistä kannattaa siirtää kieriskelyaikeet pellolta suoraan toivotun kullan pihamaalle. Toki tässäkin on vaarana, että sulhoehdokas ei ole aivan yhtä iloissaan pihallaan kirmaavasta alastomasta neidosta ja voi kutsua paikalle poliisin.

Mitäs muuta juhannuksena voisi tehdä?

Jos niin uudet kuin vanhatkaan juhannustaiat eivät herätä innostusta, ja aiot viettää juhannuksesi Tampereella, ei hätä ole tämän näköinen. Tampere tarjoaa juhannuksenakin laajan kattauksen tapahtumia ja toimintaa. Juhannuksena Tampereella on kahdet eri festarit: Valtteri-festivaali ja Tampere Underground Juhannus.

Tampere Underground Juhannus on perjantaista sunnuntaihin kestävä ilmainen festivaali. Kolmella esiintymislavalla esiintyy kolmen päivän aikana 33 yhtyettä. Festivaalialue sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Tampereen keskustasta Hiedanrannassa.

Valtteri-festivaali on jo perinteinen juhannusjuhla aivan Tampereen keskustassa. Päivisin festivaali tarjoaa ilmaista, ikärajatonta ohjelmaa ja öisin täysi-ikäisille suunnattuja keikkoja.

Juhannuksena on oiva hetki laittaa jalalla koreaksi. Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi YLE toteuttaa mittavan juhannuslähetyksen eri puolilta Suomea. Hulahula Suomi huipentuu juhannusaattona klo 22 valtavaan yhteistanssiin, jolla yritetään rikkoa tanssin maailmanennätystä.

Perinteisempää juhannusta voi lähteä viettämään Viikinsaareen, jossa tarjolla on monenlaista ohjelmaa saunomisesta juhannustansseihin. Myös seurakunnat tarjoavat erilaista juhannusohjelmaa monissa eri toimipisteissä.

 

Hyvää juhannusta kaikille!

 

Kesätyöntekijä Viivi Vanamo